VSV 2 (zon)

Mannen zondag, 2, 1e klasse A

13 november 2016 11:00

Schans, E.W.

Er zullen niet veel mensen meer zijn die zich het omkoopincident tijdens het seizoen 1923-1924 weten te herinneren. Het komt er in het kort hier op neer dat er tijdens de promotie/degradatie wedstrijden tussen West-Frisia, VSV en Purmersteijn afspraken waren gemaakt tussen de” Henkusers”  en de Velserbroekers. Hierdoor werd West-Frisia kampioen en degradeerde Purmersteijn, terwijl VSV de dans ontsprong. In het begin waren er slechts geruchten, maar toen “Mejuffrouw Doedes” uit Enkhuizen eenmaal een boekje open deed, was het zonneklaar dat er sprake is geweest van een schandalige vorm van omkoping. Het hele verhaal staat in geuren en kleuren vermeld op pagina 36 van het schitterende, door Ruud Luiks geschreven boek,  “Wat de Leeuwen deden, binnens- en buitenhuis”. Voor de snelle beslissers zijn er nog enkele exemplaren te bestellen.

Van omkoperij viel gisteren gelukkig helemaal niets te bespeuren. Mocht iemand dat overigens in zijn hoofd hebben gehad, dan was dat helemaal niet nodig geweest. Tijdens geen enkele wedstrijd dit seizoen heeft het tweede elftal van Purmersteijn zijn klasse zo ondubbelzinnig geetaleerd als gisteren. Niels had eigenlijk zijn tuinstoel in het doel uit kunnen klappen want gedurende de wedstrijd heeft hij geen enkele bal te verwerken gekregen. Dat lag zeker aan de overmacht die de Purmerendse verdediging ten toon spreidde, maar ook aan de onmacht van de Velserbroekers. De   1-0 liet dan ook niet lang op zich wachten. Het was Sirano die er weer eens als een raket vandoor ging, schuin voor de keeper verscheen en deze met een bekeken schuiver volledig kansloos liet.

De eerste helft verliep verder met het om zeep helpen van een flink aantal kansen. Was de helft wel benut, dan had het tweede bedrijf als een formaliteit afgedaan kunnen worden. Dat de rust met een minimale voorsprong in ging, maakte de tweede helft eigenlijk alleen maar leuker om naar te kijken. Niet dat alles nu gelijk gladjes verliep, want daarvoor waren uiteindelijk te veel spelers uit op eigen succes en werden er te veel kansloze ballen op de keeper afgevuurd. Toch bleef er genoeg over om van te genieten. Met keurig verzorg combinatie spel werd de tegenstander van het kastje naar de muur gestuurd. De 2-0 werd, na keurig aangeven van Luca, gemaakt door de wederom allerte Sirano. Niet helemaal goed uitkomend met zijn passen, slaagde hij er toch in de bal in het net te werken, waardoor de wedstrijd al in het begin van de 2e helft gespeeld was. De 3-0 viel van de voet van Milan, Vanaf rechts werd de bal diagonaal keihard voor gegeven, de voorzet werd door de keeper verkeerd beoordeeld waarna de, wederom goed ingevallen A1 junior, er als de kippen bij was om de bal tegen het net te schuiven. De eindstand werd bepaald door Donny, die een mooie pass van Luca op waarde inschatte en de bal koel langs de keeper schoot. Daarna werd er nog een karrevracht aan 200% kansen om zeep geholpen, waardoor de “Blauw Witte Leeuwen” zich toch wel een beetje te kort deden. Met de vier nul eindstand kwam er een einde aan een leuke, sportieve maar toch wel eentonige wedstrijd, die meer dan uitstekend in goede banen werd geleid door de heer Schans. Door laten spelen daar waar mogelijk, de voordeel regel goed toepassend en streng indien noodzakelijk (dat was niet vaak nodig) zijn eigenschappen die een goede scheidsrechter nodig heeft.

Volgende week staat de gestaakte wedstrijd tegen VVW op het programma. Van de eerste dertig minuten weten wij dat de “gommers”  fysiek sterk zijn, maar ook goed kunnen voetballen. Echter ook Purmersteijn liet zich vaak van de goede kant zien. Twee honderd procent kansen werden destijds verprutst. Op dit ogenblik weet ik niet of de wedstrijd in zijn geheel zal worden over gespeeld of dat de resterende 65 minuten (de scheidsrechter blesseerde zich in de 25e minuut)worden uitgespeeld.

Wat ik wel weet is dat wij vol zelfvertrouwen naar Wervershoof af gaan reizen. Het zeer goede spel van de laatste weken geeft veel zelfvertrouwen en als de koppies allemaal de goede kant op staan (en dat staan ze), zie ik mogelijkheden.