Scheidsrechter

Luinge, R.

Accommodatie

Onbekend

Na de ongelukkige nederlaag, door een benutte strafschop van Zilvermeeuwen werd een lange reeks van 9 overwinningen op rij abrupt afgebroken, moest Purmersteijn het  in de thuiswedstrijd opnemen tegen Hellas Sport waarvan in Zaandam op 6 oktober 2013 na een goede, spannende wedstrijd nipt met 2-1 werd verloren. Scheidsrechter de heer R. Both uit Nieuw Vennep  was op het laatste moment verhinderd waardoor een oude bekende uit het betaalde voetbal Roelof Luinge voor deze wedstrijd was opgeroepen door de KNVB.  Roelof Luinge,  inmiddels 58 jaar, een scheidsrechter die op 29 oktober 1983 debuteerde in het betaalde voetbal met als eerste wedstrijd NAC-VVV en sindsdien actief was in de eerste divisie en eredivisie. In het seizoen 2009-2010 floot hij op 6 mei 2010 na een geweldige scheidsrechterscarrière zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal. Het was in de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax waarna hij in de 88e minuut afgelost werd door Kevin Blom. Roelof Luinge werd in augustus 2010 tijdens het jaarlijkse voetbalgala zelfs nog uitgeroepen tot de beste scheidsrechter van het seizoen.  Heeft ruim 740 wedstrijden in het betaalde voetbal gefloten en was een van de meest ervaren arbiters in het Nederlandse betaalde voetbal maar werd gedwongen te stoppen gezien zijn leeftijd door Directeur Betaald Voetbal Henk Kesler. Een scheidsrechter pur sang die in het amateurvoetbal nog regelmatig zijn wedstrijdje fluit en zelfs afgelopen zaterdag in de zaterdaghoofdklasse nog SDC Putten tegen VVA’71 floot.

Trainer Martin van Ophuizen van Purmersteijn had een paar mutaties. Zo was aanvaller Joost Lieder op wintersportvakantie en moest middenvelder Bas Vellema een wedstrijdschorsing uitzitten. Gelukkig kon Martin van Ophuizen weer over Dick Bos kon beschikken. Nick Koopman kwam op de linkervleugel en Jamél Magnée op het middenveld. Ook trainer Eric Heerings die Hellas Sport voor het 5e jaar onder zijn hoede heeft, had vanwege de voorjaarsvakantie enkele mutaties. Dat het een moeilijke wedstrijd voor Purmersteijn zou worden was vooraf wel duidelijk. Hellas dat de laatste tijd heel wat punten had verspeeld verraste vorige week vriend en vijand door LSVV in eigen huis met 1-2 te verslaan.

Het was in de beginfase van de wedstrijd aftasten aan beiden kanten en de wedstrijd kwam niet echt op gang. Het eerste wapenfeit kwam van Purmersteijn in de 16e minuut. Het harde schot van Ryan Brown werd knap door doelman Jory Witlam gestopt. In aanvallend opzicht was Hellas Sport ongevaarlijk en het spel speelde zich hoofdzakelijk op het middenveld af en scoringskansen waren er nauwelijks te noteren. In de 33e minuut verdween een afstandsschot van Nick Maijenburg over de kruising en in de 39e minuut kwam Ryan Brown op de rechtervleugel goed door maar in kansrijke positie schoot hij voorlangs. Aan de ander kant kreeg Tim Elmers niets te doen op een paar terugspeelballen na en iedereen was het er over eens dat de eerste helft niet bepaald hoogstaand was en beide ploegen met een terechte 0-0 gingen rusten. De tweede helft was aan Purmersteijn-zijde  gelukkig van een wat beter gehalte. Inde 47e minuut kwam Dick Bos op links fraai door en de afgemeten voorzet kwam bij Daniël Schermer die geheel vrijstaand zijn kopbal over de lat zag scheren. Tien minuten later kreeg Nick Maijenburg op de rechterkant een vrije trap te nemen en met zijn linkervoetje bracht hij de bal met een geweldige curve het strafschopgebied in. Helaas verdween de bal zonder dat er ingegrepen werd langs de voor Purmersteijn verkeerde kant van de staander. In deze fase van de wedstrijd was Purmersteijn duidelijk de betere ploeg en wist Hellas Sport met kunst- en vliegwerk de nul vast te houden. Toch was het uitstel van executie. In de 74e minuut speelde Dick Bos op de linkerflank ter hoogte van de cornervlag een paar verdedigers uit en bracht Daniël Schermer in het strafschopgebeid in scoringspositie en hij schoof de bal in de touwen, 1-0. Tien minuten voor tijd werden Dick Bos en Ryan Brown naar de kant gehaald en kwamen Colin Coenderman en Mitchel Bormann in de ploeg. Vijf minuten later had Daniël Schermer de wedstrijd definitief op slot kunnen gooien. Na een fraaie schijnbeweging zette hij de laatste man op het verkeerde been en kwam oog in oog met de Hellas Sport doelman die de inzet van Daniël Schermer rakelings naast zag gaan. In de 86e minuut kreeg Purmersteijn op ongeveer 10 meter buiten het strafschopgebied een vrije trap te nemen. Nick Koopmann plaatste zich achter de bal en zijn pegel sloeg als een granaat in, onhoudbaar voor doelman Witlam, 2-0. In blessuretijd leek de opgekomen rechtervleugelverdediger Aram Bakr nog de stand uit te bouwen maar zijn harde schuiver ging net naast. Kort hierna floot scheidsrechter Roelof Luinge voor het einde van de wedstrijd. Een wedstrijd die gezien de tweede helft verdiend gewonnen werd en waarin doelman Tim Elmers een heel rustige middag had. Maar dat dankte hij ook aan zijn verdediging die door Mo M’Koubi soeverein werd geleid. Uitblinker in deze wedstrijd was zondermeer scheidsrechter Luinge die de wedstrijd met twee vingers in de neus floot, respect afdwong en blijk gaf nog veel plezier in het arbitreren te hebben.

Opstellingen:

Purmersteijn: Tim Elmers (d), Aram Bakr, Mo N’Koubi, Jordy de Visser, Nick Maijenburg, Ruben Adney, Jamél Magnée, Dick Bos, Ryan Brown, Daniël Schermer, Nick Koopmann.

Wisselspelers: Sergio Keizerweerd, Mitchel Bormann. Colin Coenderman en Roy van Boesschoten (d).

Hellas Sport: Jory Witlam (d), Dome4nico Savastano, Redouan Magouz, Mustafa Unaldi, Tom van Splunteren, Marco van Vuure, Revalino van Slooten, Quint Jansen,Billy Tavares, Randy Knoppel, Calvin de Drakenstein.

Wisselspelers: Meric Samat, Furkan Kirbas en Melih Bakacak.

Scheidsrechter: Roelof Luinge
    Assistent-scheidsrechter Purmersteijn:    Danny Smit
    Assistent-scheidsrechter Hellas Sport:      B. Sluiter

Concurrent Vitesse’22 versloeg Zilvermeeuwen met 2-0 waardoor de Castricumers blijven volgen op twee punten. Komend weekend is er een inhaalprogramma en is Purmersteijn vrij.

Zondag 9 maart is de kraker Vitesse’22 - Purmersteijn.