Datum

1 december 2018 14:30

Accommodatie

Onbekend

Na de historische 19-0 overwinning  van koploper Purmersteijn in de zaterdag 3e klasse tegen PSZ was op de site van Het Amsterdamsche Voetbal het wedstrijdverslag  een veel gelezen item. Zaterdag ging Purmersteijn in Den Helder op bezoek bij het wisselvallige HCSC.  Een tegenstander die het een maand terug HBOK in Zunderdorp vreselijk lastig maakte en na een spannende partij uiteindelijk met 6-4- verloor. Purmersteijn was dus gewaarschuwd. Trainer Lars Keppel had de nodige mutaties en moest zijn topscorer Ricardo Stam wegens werkzaamheden missen. Ook zijn centrale man achterin Dwain Nijon was te laat voor de wedstrijdbespreking waardoor hij als wisselspeler op de bank zat. Door deze mutaties begon Roy Klop en in de spits en bestond het centrale verdedigingsduo uit Charles Kooij en Jamel Magnée.

De openingsfase was duidelijk voor Purmersteijn en in de 6e minuut werd Dick Bos knap aangespeeld door Revelinio Groenert, zette een paar verdedigers op het verkeerde been en werd  binnen  het strafschopgebied neergehaald. Scheidsrechter Michael Buffing wees resoluut naar de witte stip. Vanaf elf meter liet Kevin Hijlkema doelman Marcel Bruul kansloos, 0-1. Nauwelijks twee minuten later was het aan de andere kant raak. Een vrije trap even buiten het strafschopgebied van Bart van Steen verdween via de rug van Charles Kooij onhoudbaar voor Aron van Boesschoten in de touwen. In de 18e minuut bereikte een lange pass van Charles Kooi de diepgaande Roy Klop en die knalde beheerst de 1-2 binnen. Het bleef een wedstrijd waarin HCSC met een geweldige inzet Purmersteijn bestreed en het  Purmersteijn ook  in verdedigend opzicht erg lastig maakte. Uit een hoekschop in de 24e minuut tastte doelman Aron van Boesschoten volkomen mis en de weer in het strafschopgebied hoog ingebrachte bal werd in een scrimmage over de doellijn gedrukt door Jos Woortman en bracht de Helderse ploeg weer op gelijke hoogte, 2-2. Nadat in de 29e minuut HCSC-speler Mario Post rakelings naast schot was het direct daarna aan de andere kant Dick Bos die zijn inzet knap gestopt zag worden door de goed keepende Michael Buffing. Tien minuten voor rust werd Fotigui Camara de diepte ingestuurd en geheel vrij voor Aron van Boesschoten schoot hij zijn ploeg naar een onverwachte 3-2 voorsprong. Kort voor de rust werd Samir Alilouch die tegen een gele kaart opliep naar de kant gehaald en kwam Dwain Nijon binnen de lijnen die centraal achterin kwam te spelen en Charles Kooij linksachter kwam te spelen.

Na de hervatting speelde de gastheer wederom met een tomeloze inzet en maakte het Purmersteijn bijzonder moeilijk om het vertrouwde combinatievoetbal te spelen.  Ook de harde wind en het oude kunstgrasveld dat nodig aan vervanging toe is was hier debet aan. Nadat Purmersteijn nog goed weg kwam bij een afstandsschot tegen de lat was het in de 53e minuut weer raak voor HCSC. Nadat een schot van Gajim Lacroes in eerste instantie was gepareerd was het in 2e instantie Danny Visser die het net deed bollen  en de stand naar 4-2 tilde. Met nog een halfuur op de klok kwam voor Purmersteijn Jermaine Ristie binnen de lijnen voor middenvelder Daan van Schaik en het was Jermaine Ristie die tien minuten later op de linkerkant goed door kwam en met een schitterend schot vanaf de rand van het strafschopgebied de aansluitingstreffer aantekende, 4-3. Purmersteijn drong aan en kreeg kansen. Dick Boss dacht met een boogballetje keeper Marcel Bruul te verrassen maar hij zocht het doel te hoog. Een kwartier voor het einde kwam voor Purmersteijn ook nog aanvaller Sonny Punt in het veld voor Rivelino Groenert die geen stempel op de wedstrijd kon drukken. Het bleef een knotsgekke wedstrijd en Purmersteijn drukte HCSC in de verdediging en leek nog alsnog een punt te gaan pakken. Toch liep in de 83e minuut HCSC weer uit tot 5-3 door Timo Swart. Nauwelijks  was er afgetrapt op Kevin Hijlkema  bracht uit een pass van Sonny Punt de spanning weer terug door doelman Marcel Bruul kansloos te laten, 5-4. Nadat Jamel Magnée een minuut later vanaf de zijkant zijn harde knal langs de vergeefs uitvallende doelman voorlangs zag gaan werd in de 89e minuut door de scheidsrechter wegens een Helderse speler die groggy was gegaan het spel stilgelegd terwijl Purmersteijn in balbezit was. Na enig oponthoud werd het spel hervat met een scheidsrechtersbal die volgens afspraak naar een Purmersteijn-speler zou gaan, een HCSC-speler bedacht zich en speelde Jos Wortman aan die totaal ongehinderd op doelman Aron van Boesschoten kon afgaan en de 6-4 stand op het scorebord bracht. Door deze actie waren de rapen gaar en ontstond er onenigheid zowel binnen als buiten de lijnen en spraken velen schande over dit onsportieve gedrag van de twee HCSC-spelers.  Gelukkig zegevierde hierna na enkele minuten het gezonde verstand. In de allerlaatste minuut tastte Aron van Boesschoten bij een hoge voorzet mis en was het een koud kunstje voor invaller Tjerk van Dam om de eindstand op 7-4 te brengen en een ontgoocheld Purmersteijn de kleedkamer opzocht.

De eerste uit nederlaag was een feit en dat heeft Purmersteijn toch wel aan zich zelf te danken. Veel irritatie en spelbepalende spelers die niet echt in de wedstrijd zaten. Middenmoter HCSC gaf weer eens aan dat je met een tomeloze inzet als mindere ploeg ook wedstrijden kunt winnen.

Concurrent HBOK wist thuis met 4-1 van Kadoelen te winnen en voert na tien wedstrijden de ranglijst aan. Castricum dat met 2-2 gelijkspeelde tegen Reiger Boys staat samen met Purmersteijn op een gedeelde 2e plaats met een punt minder en ook Wartburgia mengt zich in de strijd en versloeg ZCFC met liefst 1-6.

Komende zaterdag gaat Purmersteijn op bezoek bij Sporting Andijk en wij gaan ervan uit dat de wedstrijd tegen HCSC een incidentje was en een geconcentreerd en fel spelend Purmersteijn de drie punten mee naar huis neemt.

Opstelling: Aron van Boesschoten, Achraf Nazih, Jamel Magnée, Charles Kooij, Samir Alilouch, Daan van Schaik, Kevin Hijlkema, Dick Bos, Lorenzo Rijmers, Roy Klop, Revelinio Groenert.

Wisselspelers: Dwain Nijon, Sergio Keizerweerd, Jermaine Ristie, Sonny Punt.

Scheidsrechter Michael Buffing uit Alkmaar.